Veganer og gravid?

5 tips til at leve grønnere

Det her opslag skal ikke lyde helligt, men udelukkende at du måske kan få nogle tips og tricks, til at tænke mere bæredygtigt i din hverdag. Jeg har valgt fem områder, som jeg selv følger – derfor kan jeg stå inde for alle punkterne.

green-1871320_960_720

 

1. Vask tøj med vaskenødder

Det er faktisk rimelig nyt, at jeg er begyndt at vaske vores tøj med nødder, det var faktisk et tip som jeg havde fundet hos Cellina. Jeg syntes det er SÅ smart, og kan slet ikke forstå, hvorfor jeg først nu er stødt på dem. Jeg var skeptisk i starten, men vores tøj bliver ikke mindre rent af, ikke at bruge vaskemiddel eller vaskepulver, faktisk forurener det mere, end man lige går og tror. Vaskenødderne kommer fra Himalayas natur. På det indiske subkontinent er vaskenødden en naturlig del af vaskekulturen, hvor både tekstiler, smykker, genstande fra templerne og ædelmetaller bliver rengjort med vaskenødder. Sågar kardemomme vaskes med vaskenødderne for at forstærke krydderiets smag. Du kan købe nødderne:  HER.

 

2. Plantebaseret plastikposer/fryseposer.

Ja tro det eller ej, poser der er lavet af planter = 0% petroplast = 0% mikroplast. Vi ved alle hvor dårligt plastik er for miljøet, fordi det ikke er nedbrydeligt. En del har fortalt mig at de ikke køber kompostbare poser, fordi de er tynde og flækker hurtigt, det er en skrøne. Hjemme hos os bruger vi udelukkende kompostbare poser, både til at opbevare fx grøntsager, skrald osv. Jeg har endnu ikke oplevet at vores poser flækker eller er dårligere kvalitet end fx. almindelige poser. Størstedelen af råmaterialet til poserne er baseret på majs, der er GMO-fri og dyrket pesticidfrit. Du kan finde et bredt sortiment af kompostbare posere: HER. Du kan få poserne i de fleste supermarkeder, Normal osv. Igen – husk at prisen ser dyr ud, men de ofte er på tilbud, hvor du så kan købe lidt flere.

 

3. Toiletpapir og køkkenruller lavet af genbrugspapir

Papiret er udviklet af 100% af genbrugspapir, der er heller ej brugt kemikalier til at afblege papiret. Vi køber altid toiletpapir og køkkenruller der er lavet af genbrugspapir, men det betyder ikke at vi går på kompromis med kvalitet, for det er tre lags papir (vi kender alle tyndt toiletpapir, som vi alligevel, bare bruger dobbelt så meget af). Dumt nok er genbrugspapir ofte dyrere end almindeligt papir, men min kæreste og jeg køber altid en del når der er tilbud, så vi kommer alligevel ikke af med flere penge. Änglamark har lavet papiret, og jeg mener også Lidl har en version.

 

4. Indtag mindre animalsk produkter

Hvis man gerne vil leve mere bæredygtig, kan man ikke komme uden om, at man skal minimere sit animalske indtag. Både mælk, ost, gris og især oksekød er en miljødræber. Man kan skrive flere bøger om hvorfor disse fødevarer ødelægger vores smukke planet. Jeg har dog valgt at sætte fokus på oksekød, som er den næstværste efter lam. Hvis man kigger på hvor meget 1 kilo oksekød forurener pr. kilo CO2, ligger den på ca. 39. Dvs. der går 39 kilo CO2 for et 1 kilo oksekød, sammenlignet med fx. linser, som ligger på 0.9 kilo CO2 pr 1 kilo linser. Derudover bruger man ca. 15500 liter vand til 1 kilo oksekød, til sammenligning med kartofler som ligger på 900 liter. Dertil hvis man kigger på dyrenes foder (primært korn og sojabønne), bruger man 7-8 kilo foder til 1 kilo oksekød,  til sammenligning med kikærter, som bruger 0 (sjovt nok). Så en lille tanke er at hvis vi alle levede vegansk i bare 1 uge, vil man have mad til. ca. 9 millioner mennesker. Dvs. hvor mange gange ville man ikke kunne ende hungersnød hvis vi alle spiste vegansk i 1 år? Og disse tal stammer kun fra Danmark.

 

5. Køb kapok

Kapok træerne vokser i de tropiske regnskove i det sydlige og centrale Amerika, Indien og i den vestlige del af Afrika. Materialet er silkeblød naturfibre, 100% økologisk, allergivenligt, antibakterielt, isolerende og temperaturregulerende. Min kæreste har selv for nogle uger siden købt kapok dyner og hovedpuder, også til den lille der snart melder sin ankomst. Jeg forstår slet ikke, vi ikke har købt dem for længere tid siden, de er simpelthen så lækre, de holder på varmen og af alt er jeg dybt taknemlig for der findes et så allergivenligt produkt – især nu hvor jeg selv er allergier. Ved køb af kapok dyner osv. sikre man bevarelsen af regnskoven i landende, hvor kapokken strammer fra. Det bedste ved træerne er at de kan blive op til 70 meter og bære mere end 3000 frøkapsler. Det er i disse frøkapsler man finder kapok, som er naturfibre af frøhår. Du kan finde udvalget af kapok: HER.

kapok-tree-323530_960_720

 

Kilder:

http://ekstrabladet.dk/kup/article4330023.ece

https://anima.dk/artikler/det-dyre-k%C3%B8d#.WfSAFdNJbfY

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Hvad synes du om indlægget?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Veganer og gravid?