Har vores baby downs syndrom?

Alternativ til mælkeprodukter

Alternativer til mælkeprodukter kan godt være lidt af en jungle. Oftest er ingredienslisterne svære at tyde, og nogle gange står der salgsord som ’’veggie’’, på produkterne for at få tiltrukket flere købere. Heldigvis er der også produkter som har et ’’vegan’’ logo, som gør det lettere for kunderne at spotte. Selvom der står laktose fri, er det ikke ensbetydende med at produktet er vegansk, tværtimod indeholder produkterne stadig laktose fra mælken, der er bare tilføjet laktase-enzymer, så din krop kan nedbryde og fordøje laktosen. I nogle andre tilfælde hvor der står laktosefri, er det fordi at indholdet af laktose er under 1% (som f.eks. fed ost). – derfor husk altid at læse ingredienslisten.

 

Jeg har lavet en hurtig oversigt over alternativer til mælkeprodukter, som jeg oftest bruger i min hverdag. Det er vigtigt at understrege at der findes mange flere end dem jeg har nævnt. Jeg har bare udplukket mine favoritter.

maxresdefault

 Mælk:

Naturli’ har lavet en del forskellige slags plantemælk – kokos, havre, soyamælk sukkerfri, risdrik, kakao, mandel.

Soyamælk med vanilje (den blå fra naturli’) er klart min favorit, da den er meget sød og cremet i smagen. Jeg bruger altid plantemælken til madlavning og i mine bowls. Jeg syntes at andet plantemælk hurtigt kan blive for vandet i smagen.

Aldi har lavet deres eget mærke – Økolivet, de har lavet plantemælk og kakaomælk, som ligeledes har en god konsistens, er sød og cremet – samt billigere end andet slags plantemælk.

Der findes mange flere plantemælk, det er dog ikke nogle jeg har prøvet, da jeg er godt tilfreds med dem jeg har nævnt ovenfor.

 

Ost:

Der findes gærflager som kan bruges til ekstra topping til fx lasagne eller pizza. Jeg har enkelte gange også brugt det i salater, som faktisk var ret lækkert. Gærflager kan også bruges til sovse og saucer.

Smøreost er ikke noget jeg gør mig så meget i, heller ikke inden jeg blev veganer. Jeg har dog prøvet Simply V som havde en cremet og rund smag, med smag af krydderurter. Mærket findes også med andre smage af smøreost, revet ost og skiveost.

Det er ikke en hemmelighed at jeg elsker ost! Jeg elsker en god lasagne fyldt med grønstager og ost. Efter jeg er blevet veganer, har jeg på intet tidspunkt savnet ’’komælke’’ ost. Det er Violifes skyld at jeg har fået fyldt mit ostebehov, de er netop begyndt at lave økologiske versioner af deres oste, som jeg er ret vild med. De laver både cheddar, skiveoste og smøreoste. Deres oste forhandles i alle Coops butikker eller på Greenos.

 

Smør:

Stort set alt plantesmør/plantemargarine er vegansk (med undtagelse er par margarine/smørblandinger). Jeg er dog opmærksom på om smørret indeholder konventionelt palmeolie, da jeg gerne vil undgå det (jeg skriver snart et blogindlæg om hvorfor ubæredygtigt palmefedt/olie er dårligt). Naturli’ har lavet plantesmør, som virkelig har smagen af smør, som også er økologisk. Det eneste man skal være opmærksom på, er at smøren hurtigt kan smelte, hvis den står ude i længere tid af gangen.

 

Fløde:

Madlavningsfløde køber jeg altid fra Alpro eller Naturli’, som jeg ofte også bruger i min lasagne eller sovs, for at få den cremede konsistens. Alpro har også lavet en kaffefløde, den har jeg dog ikke prøvet da jeg ikke er den store kaffedrikker. I forhold til flødeskum der MÅ jeg nævne schlagfix, den smager fuldstændig vanvittigt! Den har virkelig en lækker rund smag. Der findes også fløde, som ikke er på dåse, den kan du med fordel putte lidt citronsaft i når fløden er pisket, for at få den mere fast.

 

Kagecreme:

Der er oftest mælkepulver (enhver vegan kender denne djævel) i færdiglavede kagecreme, der findes dog en med vanilje fra dr. oetkersom kan findes i Fakta. Istedet for mælk kan der bruges plantemælk, fx soyamælk med vanilje smag, for en mere cremet smag.

 

Yoghurt:

Alpro har lavet 6 forskellige slags yoghurt. Vanilje, granatæble, naturel med kokos, mild & creamy naturellime og blåbærJeg køber oftest i Coop butikkerne eller Bilka/Føtex. Jeg plejer at købe en yoghurt med smag og en med neutral og blander dem sammen, for at minimere sukkerindholdet lidt.

 

Æg:

Der findes noget der hedder VeganEgg, jeg har prøvet det et par gange til omelet. Jeg syntes dog ikke konsistensen er særlig god, smagen kan hurtigt give en ’’gummiagtig smag’’. Dog har jeg heller ej ’’savnet’’ æg i den tid jeg har været veganer, jeg har altid fundet andre alternativer, hvis der fx skal bruges æg i en opskrift, for eksempel laver jeg hørfrøæg eller chiaæg istedet.

 

Hvis du Googler nogle af produkterne, kan det hurtigt se dyrt ud at en økologisk Violife ost koster 30kr. Det er dog sjælendt jeg betaler fuld pris for produkterne, da de oftest er på tilbud. Soyamælk kan oftest findes på tilbud til 15 (engang imellem til 10kr), hvor den almindelig pris er 20-25kr. Alle produkterne jeg har nævnt har en lang holdbarhedsdato – vær dog opmærksom på Alpro (2-3 uger uåbnet). Så det er bare med at købe ind, når tilbuddet er at finde.

 

 

Håber du kan bruge den lille oversigt, skriv endelig en kommentar hvis du har et spørgsmål, så vil jeg prøve at svare så godt som muligt.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Hvad synes du om indlægget?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Har vores baby downs syndrom?